Kontakta oss
Om Polarpumpen

Luft-vattenvärmepump i Göteborg

Luft-vattenvärmepumpar har blivit en mycket populär värmepump de senaste åren, vilket med största sannolikhet hänger ihop med att de har blivit så effektiva. Samtidigt som en luft-vattenvärmepump många gånger kan ge en riktigt hög besparing, är investeringskostnaden för en luft-vattenvärmepump i Göteborg mycket låg jämfört med exempelvis bergvärme. I Göteborgs milda klimat är luft-vattenvärmepumpen ett utmärkt val.

Köpa luft-vattenvärmepump i Göteborg

Är du intresserad av att köpa en luft-vattenvärmepump i Göteborg, föreslår vi att du vänder dig till vår e-butik som även har sitt huvudkontor i Göteborg. Vi har ett brett sortiment och låga priser.

- Luft-vattenvärmepumpar i Polarpumpens e-butik

Fujitsu waterstage duo innedel - luft-vattenvärmepump

Så fungerar luft-vattenvärmepumpar

En luft-vattenvärmepump hämtar värmeenergi från utomhusluften och sprider värmen via ett vattenburet system och tappvatten. En utedel hämtar upp värmeenergi från utomhusluften. Värmen transporteras in i huset och komprimeras, så att minusgrader ute ändå kan generera härlig värme inomhus.

I mer driftsäkra system använder man sig av köldmedium mellan utedel och innedel, men det finns också system som låter radiatorvattnet gå ut på utsidan av huset, vilket ger en risk för frysskador vid strömavbrott.

Köldmedium är en vätska som kan transportera värme. I värmepumpen tvingar man vätskan att växla mellan gasform och flytande form.

Fördelar med luft-vattenvärmepumpar

 • Energisnål uppvärmning
 • Relativt låg investeringskostnad
 • Stor besparing
 • Kan ge poolvärme
 • Vattenburen uppvärmning
 • Tappvatten
 • Kan ge luftkonditionering med extra tillbehör

Besparing med luft-vattenvärmepump i Göteborg

Besparingen du kan göra med en luft-vattenvärmepump ligger ofta uppåt 65 %. Exakt hur stor besparingen blir beror till väldigt stor del på vilken värmepump du väljer, men också husets förutsättningar, exempelvis isolering. Samtidigt är investeringskostnaden inte så hög. Räkna med att betala runt  75 000 till 100 000 kronor för en bra luft-vattenvärmepump inklusive installation. Om du utnyttjar ROT-avdraget kan du få ner installationskostnaden markant. Återbetalningstiden för luft-vattenvärmepump ligger vanligen på 5 år, detta för att investeringskostnaden är åg, samtidigt som besparingen blir stor.

Förutsättningar för luft-vatten i Göteborg

I Göteborg brukar det verkligen löna sig med en luft-vattenvärmepump. Utomhusluften i Göteborg håller en betydligt högre genomsnittlig temperatur än många andra delar av Sverige. Samtidigt varierar inte temperaturen i marken lika mycket, vilket gör bergvärme mindre lönsamt och luft-vattenvärmepump mer lönsamt. 

Att installera luft-vatten brukar vara ungefär lika dyrt oavsett om man bor i Göteborg, Vänersborg eller Bollebygd; eller någon annan del av Sverige för den delen.

Besparingen man kan nå är högre procentuellt sätt i Göteborg, även om de faktiska kilowattimmarna man sparar är något lägre än i kallare områden där värmebehovet är större. Detta gör att återbetalningstiden kan bli något längre, vilket innebär att luft-vatten brukar vara ett klokt val, då det är förhållandevis billigt att installera.

Du bör dock vara noga med att satsa på en luft-vattenvärmepump av god kvalitet. Salthalten på Västkusten, gör att risken för korrosion ökar och då är det viktigt att du väljer en bra luft-vattenvärmepump, från exempelvis Mitsubishi, Panasonic eller Fujitsu.

Funktioner med luft-vattenvärmepump

En luft-vattenvärmepump kan utgöra en del i ett flexibelt uppvärmningssystem, eller utgöra ett eget uppvärmningssystem. Värmepumpen kan kopplas till exempelvis solfångare eller en vattenmantlad kamin/kakelugn. Dessutom kan du vanligen få värme till ett antal olika kretsar. Du kan exempelvis värma både golvvärme, radiatorer, tappvatten och poolvatten på sommaren. Man kan också i många fall få luftkonditionering, med hjälp av tillbehör.

Förutsättningar som krävs av huset

En luft-vattenvärmepump ställer ganska höga krav på elen. Se därför till att du vet vad som krävs för just din luft-vattenvärmepump. Luft-vattenvärmepumpen behöver utrymme och det får inte vara för långt avstånd mellan värmepumpens två delar. Generellt använder man en luft-vattenvärmepump till ett vattenburet värmesystem och ett sådant bör därför finnas i hemmet. Man kan också använda en luft-vattenvärmepump till enbart uppvärmning av tappvatten om man har direktverkande el.

Installation av luft-vattenvärmepump i Göteborg

För att installera din luft-vattenvärmepump i Göteborg, kontakta gärna Polarpumpen. Det är väldigt viktigt att installationen av din luft-luftvärmepump är korrekt utförd då det ger en lång hållbarhet och säkerställer att du får ut mesta möjliga av din luft-vattenvärmepump. Detta oavsett om du har din luft-vattenvärmepump i Göteborg eller någon annanstans. 

Se till att den person du köper installationen av är en certifierad kyltekniker. Detta för att din värmepump ska fungera som det ska. Även F-gasförordningen säger så då den förbjuder försäljning av värmepumpar om det inte kan garanteras att luft-vattenvärmepumpen ska installeras av en certifierad kylfirma.

Vi rekommenderar att du:

 • Köper din luft-vattenvärmepump och installation av denna av ett och samma företag
 • Frågar installatören om du har några frågor
 • Använder ROT-avdraget vid installation av din luft-vattenvärmepump

Läs mer om att installera en luft-vattenvärmepump i Göteborg!

 

Märken på luft-vattenvärmepumpar

Det finns gott om tillverkare som gör luft-vattenvärmepumpar. Här listar vi några av de vanligaste och vad serierna heter:

 • Mitsubishi - Ecodan (Next Generation)
 • Toshiba - Estia
 • LG - Therma
 • Panasonic - Aquarea
 • Fujitsu Waterstage
 • NIBE
 • Daikin
 • Samsung
 • IVT
 • Thermia
 • Bosch
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)