Kontakta oss
Om Polarpumpen

Eget underhåll av värmepump

För att en värmepump ska hålla länge och bibehålla en hög effekt måste man ta hand om den på bästa sätt. För att veta exakt vad du ska göra rekommenderar vi att du helt enkelt läser din manual, där denna information ingår. Samtidigt har vi här samlat några generella råd och tips – du kanske funderar på att skaffa en värmepump och undrar hur mycket jobb det är?

Lite underhåll

Generellt kan man säga att det inte är mycket underhåll med en värmepump, jämfört med alternativ uppvärmning. Det är inte mycket man måste göra och vanligen sköter värmepumpen sig själv. Dessutom behöver värmepumpen service med jämna mellanrum.

Luft-luftvärmepumpen – rengöra filter

värmepumpsfilter

En luft-luftvärmepump går igenom husets luft många gånger om dagen. I värmepumpens filter fastnar då damm och partiklar, som annars så småningom hade hamnat på golvet. Detta måste göras rent ca varannan vecka. Vanligen är dammet torrt och avlägsnas enkelt med en dammsugare. Vid klibbigt damm kan istället skölja av filtren.

Vissa luft-luftvärmepumpar har självrengörande filter, men dessa måste ändå tömmas med jämna mellanrum.

Luftvärmepumparnas utedel

Luft-luftvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar hämtar värme från utomhusluften. Detta sker i värmepumpens utedel. Dessa måste därför ha fri tillgång till luft och får exempelvis inte täppas till av snö eller löv. Klimatet i Göteborg kan ju tyvärr erbjuda både snö, frost och löv som fallit av träden.

Dessutom rinner det vatten från värmepumpens utedel vid avfrostning och detta vatten måste ha möjlighet att dräneras undan. Man kan också behöva hjälpa till lite och avlägsna is som bildas under värmepumpen, så det inte bildas så mycket is att värmepumpen skadas. I och med att klimatet i Göteborg är mildare än i andra området, krävs det också något mindre underhåll av den här typen.

Värmepumpar för vattenburen värme

När det gäller värmepumpar för vattenburen värme är det inte så mycket man måste göra, men även här kan viss rengöring behövas med jämna mellanrum. Dessutom kan du behöva underhålla det vattenburna uppvärmningssystemet med exempelvis luftning av element.

Kontrollera ventilationen för en frånluftsvärmepump

Med en frånluftsvärmepump är det viktigt att husets ventilation fungerar som den ska. Se till att du rengör dina ventiler med jämna mellanrum.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)